Total Pageviews

Thursday, September 26, 2013

Sambal Soyam

Hai hai hai...Bertemu lagi kita pada hari ini...di blog yang sama hari je lain..haha..Menu kita hari ni ialah Sambal Soyam..Ish,ape bende pulak soyam tu??Haa,sebenarnya saja nak gebang lebih2..Soyam tu diambil daripada Sosej+Ayam..hahaha...Sambal ni dah lama dh Cik Asyikin masak cuma baru nk update..hihi

Alahai,kali ni macam malas kurang rajin pulak nak tulis panjang-panjang..Jadi saya ringkaskan je lah ye..hehehe..Bahan-bahan dia serius sangat mudah....Ni bahan-bahannya..

Semangkuk Cili Boh

Sedikit Daun Sup + Daun Bawang (untuk hiasan)


Sosej + Ayam Kisar


Haa,lagi satu..bawang jangan lupa tau..Ambik la bawang putih sikit,bawang merah sikit..
Okey,cara masak pulak gini...
1. Tumis bawang merah dan bawang putih..Bila dah agak kekuningan masukkan isi ayam tadi..Ingat ye,ayam sahaja..Dah agak masak dah ayam tu,baru masukkan cili boh..dah agak sampai pecah minyak tu bolehla masukkan garam,gula dan sos secukup rasa...
2. Akhir sekali masukkan sosej..Balik-balikkan..Rasa sekali lagi sampai puas hati kemudian,tutup api dan boleh la dihidangkan..hehehe

Taraa..Hasil air tangan Cik Asyikin ni..huhu..

Maaf yerr..Saya terlajak masukkan minyak..huhu..Jangan ikut macam saya tau,gunakan minyak sedikit sahaja yekk.."Kurangkan minyak dalam makanan,lebihkan minyak dalam senyuman"..Hahh??Betolkah begini???hahaha,..Apa pun tak boleh..hihik.. Ok bai... 

No comments:

Post a Comment